Νομίζω πως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, θα συμφωνήσουν πως παλιότερα οι σειρές κινουμένων σχεδίων ήταν καλύτερες, με περισσότερο ενδιαφέρον και ίσως και πιο επιμορφωτικές. Ειδικότερα εαν ήσουν αγόρι που τα αυτοκίνητα ήταν το μόνο πράγμα που είχες στο μυαλό σου, υπήρξαν σειρές κινουμένων σχεδίων που δεν έχανες για τίποτα στον κόσμο και που παρακολουθώντας τες έμπαινες στην θέση του ήρωα και ονειρευόσουν πως οδηγούσες ένα απο αυτά τα τετράτροχα θαύματα που έβλεπες στην τηλεόραση σου..
Για σένα λοιπόν που τα έζησες και για σένα νεαρέ μου φίλε που δεν έχεις ιδέα τι έχασες, θα παραθέσω εδώ τις πιο πετυχημένες και σίγουρα απο τις αγαπημένες μου σειρές, που είχαν θέμα τα αυτοκίνητα ή που υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο όχημα μέσα στην πλοκή τους. Κάποιες θα τις έχεις δει σίγουρα και κάποιες δεν θα ήξερες κάν οτι υπήρξαν. Πάμε λοιπον.
1.
Θα ξεκινήσω με την παλαιότερη και μία απο τις πιο γνωστές και αγαπημένες σειρές στον κόσμο. Το Speed Racer η αλλιώς Mach GoGoGo όπως ήταν η original ονομασία του εμφανίστηκε στην Ιαπωνία την δεκαετία του '60 στην αρχή σαν κόμικ και το 1967 μεταπήδησε στην μικρή οθόνη και την ίδια χρονιά πέρασε τον Ειρηνικό και προβλήθηκε στην αμερικάνικη τηλεόραση όπου και αγαπήθηκε πολύ. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω απο τον νεαρό οδηγό Speed Racer και τις προσπάθειες του να γίνει πρωταθλητής αγώνων ταχύτητας. Με την βοήθεια της οικογένειας του και του φανταστικού Mach 5, το οποίο ήταν φορτωμένο με γκάτζετ και ενισχυμένο για να αντέχει στις αντίξοες συνθήκες των αγώνων ο νεαρός Speed μάχεται με άλλους οδηγούς που οδηγούν ανάλογα ή και καλύτερα οχήματα απο το Mach 5 για την κατάκτηση της κορυφής.
Η σειρά είχε μέγαλη επιτυχία παρόλο που ήταν μόνο 34 επεισόδια και έγιναν αρκετά remakes και επαναλήψεις στο διάστημα των χρόνων, με τελευταία πινελιά την ταινία των αδερφών wachowski το 2008 που παρόλο που ήταν εντυπωσιακό θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία. Στην Ελλάδα επισήμως δεν προβλήθηκε ποτέ ούτε το πρώτο, ούτε καμμιά απο παραλλαγές του έκτος της ταινίας και αν θες να το δεις θα πρεπει να το αναζητήσεις στις βιντεοπλατφόρμες του διαδυκτίου.
2.
Λίγο αργότερα και συγκεκριμένα το 1977 κυκλοφόρησε το Arrow Emblem Gran Prix No Taka πιο γνωστό απλά ως Gran Prix. Ακολουθώντας την ιαπωνική φιλοσοφία στα animated Manga, που είχαν αρχίσει να κατακτούν τον κόσμο, το Gran Prix μας βάζει μέσα στους αγώνες της F1 του τότε με πρωταγωνιστή ένα νεαρό οδηγό που προσπαθεί να γίνει πρωταθλητής στον θεσμό βρίσκοντας διάφορα εμπόδια στον δρόμο του. Η διαφορά του με το Speed Racer ήταν οτι εκτός απο τα εντελώς φανταστικά μοντέλα υπήρχαν και οχήματα γνώριμα της εποχής που έκαναν την εμφάνιση τους όπως μια Lamborghini Countach και μια Ferrari 512 BB. Βασικός βοηθός του νεαρού ήρωα είναι ένας μασκοφόρος οδηγός με το όνομα Nikki που μέσα στην πλοκή της σειράς καταλαβαίνεις πως πρόκειται για τον διάσημο οδηγο Νικι Λάουντα που με τις συμβουλες του τον καθοδηγεί για να πετύχει τον σκοπό του.
Το Gran Prix προβλήθηκε για 2 χρόνια για 44 επεισόδια και έκανε την εμφάνιση του και στην χώρα μας με την βοήθεια των βίντεο κλαμπ της δεκαετίας του '80. Τελευταία το πέτυχα σε κάποιο τοπικό κανάλι και αν θες να το δείς μπορείς να βρείς επεισόδια στα ελληνικά στο διαδύκτιο. Το πλήρες όνομα του σημαίνει το γεράκι των Gran Prix.
3.
Συνεχίζοντας την Ιαπωνική κουλτούρα αλλά ερχόμενοι πιο κοντά στην πραγματικότητα ερχόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο Initial D και τον κόσμο των παράνομων αγώνων και ειδικότερα του drift στα βουνά της Ιαπωνίας. Κεντρικός ήρωας ένας νεαρός (αρχίζει να κουράζει το θέμα με τους νεαρούς) υπάλληλος βενζινάδικου που ακούει στο όνομα Takumi που τα βράδυα μοιράζει tofu απο το μαγαζί του πατέρα του στις γύρω περιοχές με ένα ταπεινό Toyota AE 86 ή Trueno ή Corolla όπως είναι πιο γνωστό στην Ευρώπη που όμως χάρη στην βάναυση εκπαιδευση απο τον πατέρα του, driftαρει στις βουνοπλαγιές καλύτερα απο οποιονδήποτε. Όταν μετά απο ένα τυχαίο γεγονός βρίσκεται να κερδίζει έναν αγώνα drift στο βουνό της περιοχής του, αμέσως βρισκεται αντιμέτωπος με όλο και καλύτερους οδηγούς και ισχυρότερα αυτοκίνητα.
Η σειρά ξεκίνησε το 1998 και πέρασε απο πολλές σεζόν τα επονομαζόμενα "στάδια" μέχρι και το 2016 και μέσα σε αυτά οι χαρακτήρες και η πλοκή εξελίχθηκαν ανάλογα. Την θεωρώ προσωπικά την καλύτερη σειρά με θέμα το αυτοκίνητο ever αν και την είδα αρκετά μεγάλος στις αρχες του 2000. Προσφέρει τα πάντα: απο μοντέλα θρύλους όπως το evo, το wrx sti, το RX-7 και άλλα, τεχνικές λεπτομέρειες και τεχνικές οδήγησης πάνω στο drift, και παράλληλα ιστορία για τις σχέσεις μεταξύ των πρωταγωνιστών. Φυσικά και αυτή ξεκίνησε ως κόμικ και το franchize έβγαλε και ταινία στο στύλ μαχητες των δρομων που για να είμαστε και ειλικρινείς είμαι σίγουρος πως το Tokyo Drift πάτησε πάνω στο Initial D αρκετά. Επίσης έχουν κυκλοφορήσει και αρκετά videogames του Initial D απο Arcade με κέρμα μέχρι το PS3.
Δυστυχώς και αυτή η σειρά δεν κυκλοφόρησε στην χώρα μας επισήμως και θα πρέπει να την ψάξεις στο διαδύκτυο οπου θα βρείς τις περισσότερες σεζόν και στα Ιαπωνικά και στα Άγγλικα καθώς πιθανών να βρείς και Ελληνικούς υπότιτλους. Αποψή μου είναι οτι αξίζει να την δείς καθώς δεν είναι αυτο που λέμε παιδικό κινούμενο σχέδιο καθαρα και η δουλειά που έχει γίνει στο animation είναι εξαιρετική.Επίσης θα σου πρότεινα να την δείς στα Ιαπωνικά με υπότιτλους γιατί πιστεύω πως είναι πιο ρεαλιστικό.
4.
Επιστρέφουμε στα 80's και στην επιστημονική φαντασία για να βρεθούμε στην Αμερική όπου η εταιρία Kenner βγάζει μια σειρά παιχνιδιών και ταυτόχρονα μια σειρά κινουμενων σχεδίων για την προώθηση τους με την ονομασιά M.A.S.K. (Mobile Armored Strike Kommand, κινητή θωρακισμένη μονάδα κρούσης).Το στόρυ είναι λίγο πολύ κοινότυπο για κινούμενα σχέδια Αμερικάνικης προέλευσης. Μια ομάδα καλών και δίκαιων μαχητών του εγκλήματος εναντίων μιας τρομοκρατικής οργάνωσης που στην προκειμένη περίπτωση ονομάζεται V.E.N.O.M (Vicious Evil Network of Mayhem, ανελέητο,σατανικό δίκτυο του ολέθρου, μα πού τα βρίσκουν όμως!). Στην κατοχή τους έχουν και οι δύο ομάδες μάσκες η καλύτερα κράνη θα λέγαμε με υπερδυνάμεις και απο ένα στόλο οχημάτων όλων των ειδών φορτωμένα με όπλα και καλούδια που θα ζήλευε ακόμα και ο James Bond. Τα οχήματα αν και είναι βασισμένα σε πραγματικά μοντέλα δεν φέρουν διακριτικά των εταιριών αν και στα περισσότερα δεν χρειάζονται διευκρινήσεις όπως για παράδειγμα στην κοκκινη Camaro του αρχηγού των "καλών".
Η σειρά έπαιξε για 4 σεζόν απο το 1985 εως το 1989 με τις 2 τελευταίες σεζόν όμως να γυρνάνε το θέμα στους αγώνες και όχι τόσο σε τρομοκρατικές ενέργειες. Στην Ελλάδα δεν ξέρω αν προβλήθηκε ποτέ στην τηλεόραση παρόλο που αν θυμάμαι την έβρισκες στα βιντεο κλαμπ λιγο αργότερα. Εγώ είχα την τύχη να την δώ στην τηλεόραση στα Αγγλικά βέβαια και χωρίς υποτιτλους χάρη στον τότε Δήμαρχο Θεσσαλονίκης που παρείχε δωρεαν δορυφορικά κανάλια μέσω των συχνοτήτων του δημοτικού καναλιού για αρκετά χρόνια.ΟΙ 40ρηδες Θεσσαλονικείς θα θυμούνται τα πρωινα του Σαββατοκύριακου να τρώμε ατελειωτες ώρες στην τηλεόραση χαζεύοντας κινούμενα σχέδια που δεν θα βλέπαμε ποτέ σε κανονικές συνθήκες..Το ίδιο ισχύει και για την επόμενη σειρά που θα αναφέρω..
5.
Εδώ νομίζω πως τα λόγια είναι περιττά.Οι καλοί Autobots εναντίων των κακών Disepticons, 2 φατριών εξωγήινων ρομπότ με ανθρωποειδή μορφή και την ιδιότηττα να μεταμορφώνονται σε οχήματα. Άλλη μια περίπτωση σειράς κινουμένων σχεδίων για προώθηση παιχνιδιών και πιο συγκεκριμένα της Hasbro σε συνεργασία με την Ιαπωνική Takara Tomy.
Η πρώτη γενιά των Transformers κυκλοφόρησε το 1984 και απο τότε έχουν κυκλοφορήσει κόμικ, σειρές και φυσικά ταινίες που κρατάνε το franchize ζωντανό εως τις μέρες μας.Αν και δεν πρόκειται για σειρά με αποκλειστικό θέμα τα αυτοκίνητα σίγουρα θα ύπηρξαν παιδιά που ζήλευαν τον νεαρό φίλο του Bumblebee και ονειρέυονταν πως ήταν πίσω απο το τιμόνι ενός Autobot.
Η σειρά ξεκίνησε να προβάλεται αρκετά χρόνια αργότερα στην Ελλάδα με τα παιδιά των 90's να έχουν την πρώτη επαφή τους με την πρώτη γενιά των Transformers.Απο τότε άλλαξαν πολλά στον σχεδιασμό των πρωταγωνιστών με τον Michael Bay να δίνει την χαριστική βολή κάνοντας εμάς τους παλαιότερους να αναπολούμε τις παλιές καλές μέρες.
6.
Μην μου πείς πως δεν το αναγνώρισες! Το πιο κουλ MPV-σπορ/κουπέ αυτοκίνητο που βγήκε την δεκαετία του 80 και άνηκε στον πιο χαζούλη και αγαπητό αστυνόμο.Φυσικά μιλάμε για τον επιθεωρητή Σαίνη, που απο το 1983 που πρωτοεμφανίστηκε στις οθόνες μας μέχρι και σήμερα, μας έχει χαρίσει άφθονο γέλιο με τα κατορθώματά του. Αν και δεν έπαιζε μεγάλο ρόλο στην πλοκή της σειράς, το αυτοκίνητο του Σαίνη με την ικανότηττα να μετατρέπεται απο οικογενειακό βανάκι σε δίθυρο αεροδυναμικό κουπέ και φορτωμένο όπως και ο ίδιος ο Σαίνης με διάφορα γκάτζετ σίγουρα δεν περνούσε απαρατήρητο αν και ίσως να ήταν υποδιέστερο του αυτοκινήτου-αεροπλάνου του κακού Dr Claw εμφανισιακά.
Με την πάροδο των χρόνων η σειρά έχει εξελιχθεί και μαζί της εξελιχθηκε κ το όχημα του Σαίνη για να συμβαδίζει με τους καιρούς που ζούμε. Μεγάλη παραφωνία οι 2 ταινίες της Disney που παρόλη την καλή διάθεση που είχε να μεταφέρει τον αγαπητό ήρωα στην μεγάλη οθόνη δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και προσωπικά με "χάλασε" το εντελώς διαφορετικό κόνσεπτ του οχήματος που κατ εμέ δεν ήταν αντάξιο του πρωτότυπου..
7.
Πίσω στο 1968 και στην Αμερικάνικη τηλεόραση όπου κάνει την εμφάνιση του το Wacky Races της εταιρίας Hanna Barbera με θέμα ένα τσούρμο χαρακτήρων και θεότρελων αυτοκινήτων να μάχονται για την πρώτη θέση του αγώνα σε κάθε επεισόδιο. Το χιούμορ και το animation είναι κλασικό για την Hanna Barbera της εποχής με τις γκάφες του κακού πρωταγωνιστή Dick Dastardly και του σκυλου του Muttley. Η σειρά είδε ένα reboot το 2017 και αρκετά βιντεοπαιχνίδια για διάφορες κονσόλες. Στην χώρα μας δεν υπήρξε προβολή της σειράς απο όσο θυμάμαι αλλά μέσω του διαδυκτύου μπορείς να παρακολουθήσεις κάποια επεισόδια.
8.
Εκτός συναγωνισμού θα πρέπει να αναφέρω το τρομερό Thundertank των Thundercats, μιάς απο τις πιο επιτυχημένες σειρές στην Ελληνική τηλεόραση και στον κόσμο την δεκαετία του '80. Να κάνω εκτενή ανάλυση είναι περιττό μιάςκαι όλοι ξέρουμε τι εστί Thundercats. Θα αναφέρω απλά για την ιστορία πως κυκλοφόρησε απο το 1985 εως το 1989 και πως έγινε ένα reboot το 2011 το οποίο όμως άντεξε μόλις για μια σεζον. Το Thundertank και στις δυο εκδοχές (1985 πάνω και 2011 κάτω) αποτελούσε το όχημα μεταφοράς της ομάδας και ήταν βαριά θωρακισμένο και οπλισμένο με διάφορα όπλα και βοηθήματα όπως γάντζο ρυμούλκησης, κανόνια λέηζερ, εκτοξευτές πυραύλων και άλλα.
Κάπου εδώ το μικρό αυτο αφιέρωμα φτάνει στο τέλος του. Υπάρχουν σίγουρα και άλλες σειρές κινουμένων σχεδίων που θα έχουν κάποιο όχημα άξιο αναφοράς αλλά η λίστα θα μπορούσε να γίνει πέραν του δέοντος μακρυά οπότε θα σου παραθέσω παρακάτω χαρακτηριστικά βίντεο απο τις σειρές που αναλύσαμε και θα σου ευχηθώ απλά καλή διασκέδαση!